Maak kennis met de nieuwe tint !

Naast rode, witte en rosé wijnen schenken we nu ook oranje of amber wijnen. Tijdens de Masterclass maakt u kennis met negen ‘Orange Wines’ en ‘Natural Wines’ van onder andere prijswinnend wijnhuis Batič.  Alles over deze wijnen wordt verteld door “Orange Wine expert” Simon Woolf.

Verwacht veel avontuur in het glas!!!

De masterclass vindt plaats op 26 november van 14.00 tot 16.00 uur. De kosten zijn 27,50 euro.

Aansluitend op de masterclass kookt het team van Pollevie een 4-gangen menu bij drie wijnen uit de masterclass. De kosten hiervoor zijn 59 euro.

U kunt zich voor één of beide onderdelen inschrijven via dit formulier.

 

Orange Wine

Orange wine is witte wijn gemaakt als rode wijn.

Normaal gesproken wordt bij witte wijn de schil direct na het persen van de druiven verwijderd nog voordat de alcoholvergisting begint. Bij rode wijn wordt de schil juist wel meegenomen in het vergistingsproces.

Oranje wijn is gemaakt van witte druiven maar de schil wordt net als bij rode druiven meegenomen in het vinificatieproces. De witte schillen geven de wijn een oranje/ amber kleur, structuurrijke tannines en een scala aan uitgesproken smaken.

Oranje wijnen zijn veelal natuurwijnen. Dat betekent dat de druiven op biologische wijze worden geteeld en dat het vinificatieproces zo natuurlijk mogelijk verloopt. De druiven gisten op hun eigen gistculturen. De wijn wordt niet of nauwelijks gefilterd. Alleen bij het bottelen wordt door soms sulfiet toegevoegd, maar nooit tijdens het vinificatieproces of in de wijngaard!

De bakermat van ‘Orange Wine’ ligt in Georgië en rond de Adriatische kust in Noordoost-Italië (Friuli-Venezia Giulia) en West-Slovenië (Gorizia). ‘Orange wine’ werd daar duizenden jaren geleden al gemaakt. De methode raakte in de vergetelheid, maar is in de laatste twee decennia opnieuw opgepakt en verspreidt zich nu over alle wijnproducerende landen.

 

Wijnen van Batič

.

In augustus van dit jaar hebben we een bezoek gebracht aan het wijnhuis Batič.

De wijngaarden van dit huis liggen in de Vipava Vallei in Slovenië tegen de Italiaanse grens.

Een bewogen geschiedenis en een uitgesproken visie met een groot vertrouwen in de natuur kenmerken het huis Bati?.

Het wijnhuis bestaat sinds 1592 en lag toen in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.  Na de eerste wereldoorlog werd de Vipava Vallei toebedeeld aan Italië. Na de tweede wereldoorlog werd de vallei bij Joegoslavië gevoegd. In 1991 riep Slovenië de onafhankelijkheid uit. Dat zijn vier nationaliteiten in een eeuw!

Tijdens ons bezoek werden warm ontvangen door Miha Bati?, een charimatische man vol dromen en idealen. Zijn vrouw dook de keuken in om heerlijke gerechtjes te koken terwijl Miha de ene na de andere wijn open trok. Op bijna poëtische wijze vertelde hij over zijn passie en werkwijze.

“In nature the most beautiful things are simpel. Because of the simplicity they are perfect. The things in nature are never agressive. In the forest there are a thousand colors of green, but all of it is in harmony. There’s harmony in everything with everything. It’s almost impossible to find disharmony.”

Miha Bati gelooft in de kracht van de natuur: “If you spray the vineyard with sulfur it (the grapes) will ask in the cellar sulfur.” “If you learn the vineyard to survive with a minimum of touch (intervention) it (the wine) wil be much more stable in the cellar.”

Het samenzijn ziet hij als belangrijk onderdeel van zijn wijn: “All the best wines I tasted in my life were bigger than just wine. It was the moment. Good food, nice company, good music. All together they balance to something better.”

Tijdens de masterclass laten we u graag kennismaken met de bijzondere wijnen van dit wijnhuis.

Simon Woolf

Simon Woolf is een Britse wijn journalist. Hij schrijft onder andere voor het internationale wijnmagazine “Decanter”. Tevens is hij oprichter van “The Morning Claret”; een internetplatform met nieuws en reviews over ‘Natural Wines’ en ‘Orange Wines’. Reikhalzend kijken wij uit naar zijn boek over Orange Wine: “The Amber Revolution”, dat binnenkort uitkomt.

 

The Orange Wine Club

The Orange Wine Club is een internationale organisatie van kleine wijnmakers en –importeurs die gespecialiseerd zijn in “Orange Wines”. Meer informatie vindt u op www.theorangewineclub.nl

 

BewarenBewaren